Copyright © 2010 by "DEKO"  ·  E-Mail: makedonskirubin@gmail.com
М А К Е Д О Н С К И     Ф И Л И Г Р А Н
        Голем дел од скапоцените камења обработени во нашата лабораторија се вградуваат во ФИЛИГРАН. Карактеристичен за ориентот чија европска порта е токму Македонија, привлекува големо внимание кај странските посетители, но и кај младата генерација клиенти.

            Филигранот, како би се кажало, “има душа“!
А речиси беше на работ на изумирање, “задушен“ од распространувањето на евтин накит произведен индустриски и во големи серии.


            За среќа, останаа активни неколку работилници и дуќани специјализирани за филигран, “Рубин Кармин“, Вангел Деребан во Охрид, Марк Коља, Мајстор Џељо и други, кои заедно со неколкуте владини и невладини иницијативи за зачувување на филигранскиот занает, придонесоа за скромното појавување на нова генерација млади артисти и занаетчии. Тие малди артисти внесоа нова енергија во запоставениот сектор.

            ДЕКО, со Македонскиот Рубин, дава придонес од витално значење за развој на филигранот. Нјаголем дел од дизајнот и изработката на филигран е дело на младата уметничка Ивана Стојановска од Скопје.

1   МАКЕДОНСКИОТ РУБИН ЦВЕТЧЕ-филигран сребро
3  ТАНДЕМ цвет и ѕвезда
филигран сребро 950
2   ЖЕНЧЕ 
филигран сребро 950
4   ВЕРЕНИЧКИ ПРСТЕН Силвија - сребро 925
Ancient tradition,  inner peace and  patience  of  macedonian  artist...
5   МАКЕДОНСКИ  РУБИН
овален кабошон во сребро
ПРИНЦЕЗАТА  РАНИ
Македонски Рубин и Амазонит
6   МАКЕДОНСКИОТ РУБИН  филигран злато 14
7   ’ ЖЕНЧЕ ’
нашите скапоцени камења
8   ’ ЅВЕЗДИЧЕ ’
најбараниот дизајн
9   ’ ЖЕНЧЕ ’ 
Македонски Амазонит
10  ’ ЅВЕЗДИЧЕ ’
Тигрово  Око
11   ЦВЕТ  Ивана
првиот брош со МК Амазонит
12   АМЕТИСТ
внатрешен мир, медитација
* Коментарот ќе биде објавен по одобрување од Администраторот
Коментар:
'Пеперутка' Македонски Рубин во сребрен филигран Приврзок 'Крст' со Македонски Рубин, сребрен филигран Приврзок 'Цветче' со Македонски Рубин, сребрен филигран Приврзок со Македонски Рубин, сребрен филигран Обетки 'Цветче' со Македонски Рубин, сребрен филигран Обетки 'Капка' со Македонски Рубин, сребрен филигран Приврзок 'Срце' со Македонски Рубин, бело злато


СРЦЕТО  НА  МАКЕДОНИЈА
Видео


Приврзок КРСТ 9.400 ден.   (0001)
Приврзок 5.500 ден.   (0002)
Приврзок ПРЕКЛОП
4.800 ден.  
(0003)
Прстен ANTIQUE
3.800 ден
(0004)
Прстен CLASSIC
4.300 ден.  
(0005)
BESTSELLER
3.000 ден. 
(0006)